Få taget snakken!

Hvis du har bekymring om, at en ung i din nærhed inhalerer lattergas, er din vigtigste opgave at få taget hul på snakken med ham eller hende. Også selvom det kan være grænseoverskridende.

Du er måske stødt på de grå patroner i skolegården, på legepladsen eller på vejen udenfor huset hos en ung, du besøger. Samtidigt har du som lærer eller pædagog hørt om eller ligefrem set, at den unge har prøvet lattergas eller bruger det. Her er det vigtigt, at du som nær fagperson får hul på bylden og taler med den unge om, hvad der er på færde.

“Det vigtigste, du kan gøre, er at få skabt en dialog med den unge. Få dem på enkeltmandshånd, så du har muligheden for få stillet spørgsmål og givet udtryk for dine egne bekymringer, siger Løkke Dee Vium,” der er rusmiddelbehandler i Silkeborg Kommune.

Gassen ta’r pladsen – derfor er lattergas farligt

Fordi mange unge opfatter lattergas som ufarligt, er det også en god idé at give den unge nogle informationer om, hvorfor lattergas faktisk er farligt på forskellige måder.

Slip berøringsangsten

Det er helt naturligt, hvis du føler, at en snak om lattergas eller andre stoffer kan være grænseoverskridende. Du kan måske være bange for, at det går ud over jeres relation, eller at din henvendelse skader mere end den gavner.

Men det er ikke tilfældet, siger Morten Lykke Hørup, der også er rusmiddelbehandler i Silkeborg:

“Det kan godt være, der er berøringsangst, men der sker ikke noget ved det. Langt de fleste unge er bare glade for, at der overhovedet bliver taget kontakt til dem. Så man er nødt til at gøre noget ved det.”

En nær fagperson er vigtig, fordi vedkommende er tæt på den unge og har mulighed for at tage snakken, når det er relevant.
Løkke Dee Vium, rusmiddelbehandler

I artiklen herunder kan du læse mere om, hvordan du kan forholde dig under samtalen.

Du er vigtig

Grunden til, at det netop skal være dig som lærer, pædagog, socialrådgiver, der tager snakken, er, at du er en konstant, kompetent voksen i den unges liv. SSP’ere, politi og rusmiddelbehandlere er også vigtige, og kan inddrages, når det er nødvendigt. Men du har en unik mulighed for at få startet den unges rejse mod at få styr på forbruget, og eventuel misbruget af lattergas.

“En nær fagperson er vigtigt, fordi vedkommende er tæt på den unge og har mulighed for at tage snakken, når det er relevant. Fagpersonen har hele tiden et øje på den unge og kan rose eller anerkende for den gode adfærd og have de bekymrede øjne med i et helhedsindtryk,” siger Løkke Dee Vium.

Ting tager tid – så vær tålmodig

Hvis du vurderer, at det ikke er gavnligt for din relation til den unge at tage en snak om lattergasbrug, kan du kontakte dit lokale rusmiddelcenter. Der findes et center i hver eneste kommune i Danmark, og de professionelle behandlere på stedet er trænede i at tale med unge om deres stofforbrug og -misbrug.

Du kan også tage kontakt til din lokale SSP-afdeling, som kan være behjælpelige med SSP-konsulenter, der også eksperter i ungekontakt.

Her finder du en liste over samtlige rusmiddelcentre i Danmark (åbner i ny fane)